2020 lyckades parlamentets förhandlare få igenom EU:s största finansiella paket någonsin för att ta itu med följderna av coronakrisen och finansiera en ny generation EU-program för 2021–2027.
EU:s långtidsbudget och ett unikt återhämtningsinstrument på 750 miljarder euro (mer än 800 miljarder euro i löpande priser) – även kallat Next Generation EU, eller faciliteten för återhämtning och resiliens – syftar till att göra EU-ländernas samhällen bättre rustade för kriser och få fart på den digitala och gröna omställningen. Särskilt stöd ska gå till ungdomar, små och medelstora företag, räddnings- och hälso- och sjukvårdssystem och forskning. Ytterligare åtgärder till stöd för regioner och utsatta befolkningsgrupper (t.ex. Fonden för en rättvis omställning och den sociala klimatfonden) godkändes 2021 och kompletterades 2023 för att påskynda åtgärderna för att uppnå klimatneutralitet och minska beroendet av rysk energi (RePowerEU).
Parlamentet säkrade också en rättsligt bindande färdplan för införandet av nya egna medel (inkomstkällor för EU) som ska användas till att betala tillbaka upplåningen till Next Generation EU.
I budgetförhandlingarna med rådet fick ledamöterna igenom en ökning på 16 miljarder euro för de så kallade flaggskeppsprogrammen för 2021–2027: EU för hälsa, Horisont (forskning), InvestEU och Erasmus+.
EU-solidaritet med grund i delade värden och mål
Det är en del av parlamentsledamöternas budgetansvar att hålla noggrann koll på budgetutgifterna och de nationella återhämtningsplaner som finansieras genom faciliteten för återhämtning och resiliens. För att medlemsländerna ska få EU-medel måste de till punkt och pricka respektera EU:s klimat- och digitaliseringsmål samt rättsstatsprincipen och EU:s grundläggande värden. Parlamentet sätter också press på kommissionen att verkligen stoppa utbetalningar som faller under det så kallade rättsstatsvillkoret – som parlamentet och rådet enades om 2020 – om villkoren i det beslutet inte uppfylls. Dessutom lyckades parlamentsledamöterna förbättra granskningen och insynen i faciliteten för återhämtning och resiliens: De 100 största mottagarna av facilitetsfinansiering måste offentliggöras av varje EU-land.
Rättvisa löner
Ledamöterna lyckades övertyga medlemsländerna om att garantera nationella minimilöner och se till att män och kvinnor får lika lön för lika arbete i hela EU. Parlamentet vill också föra in begrepp som social rättvisa och arbetstagarnas värdighet och sätta stopp för de otillbörliga metoder som sker med tjänsteleverantörers goda minne på digitala plattformar (”plattformsarbetare”). Dessutom står rättvis beskattning och kampen mot penningtvätt fortfarande högt på parlamentets dagordning.
Stöd till EU:s industrier
I februari 2023 röstade ledamöterna för en ny så kallad suveränitetsfond för att förankra och omlokalisera industriell produktionskapacitet i Europa. De vill se omedelbara insatser som främjar ren energiteknik och hjälper EU:s industrier att skapa arbetstillfällen av hög kvalitet och ekonomisk tillväxt för att nå målen i den gröna given.