In 2020 pleitten de onderhandelaars van het Parlement met succes voor het grootste financiële pakket van de EU ooit om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken en een nieuwe generatie EU-programma’s voor 2021-2027 te financieren.
Met haar langetermijnbegroting en een uitzonderlijk herstelinstrument van 750 miljard euro (meer dan 800 miljard euro in huidige prijzen) (NextGenerationEU, RRF) wil de EU de crisisparaatheid van de Europese samenlevingen verbeteren en de digitale en groene transitie bevorderen. Daarbij wil de EU bijzondere steun geven aan jongeren, kleine en middelgrote ondernemingen, reddingssystemen en gezondheidsstelsels, en onderzoek. In 2021 nam de EU extra maatregelen, in de vorm van het Fonds voor een rechtvaardige transitie en het Sociaal Klimaatfonds, om regio’s en kwetsbare bevolkingsgroepen te ondersteunen. Deze maatregelen werden twee jaar later uitgebreid om sneller klimaatneutraliteit te bereiken en de afhankelijkheid van Russische energie te verminderen (REPowerEU).
Het Parlement zorgde ook voor een juridisch bindende routekaart voor de invoering van nieuwe eigen middelen om leningen in het kader van NextGenerationEU terug te betalen.
Tijdens de begrotingsonderhandelingen met de Raad kregen de EP-leden 16 miljard euro extra los voor vlaggenschipprogramma’s voor 2021-2027: EU4Health, Horizon (research), InvestEU and Erasmus+.
EU-solidariteit op basis van gedeelde waarden en doelstellingen
De EP-leden vormen een tak van de begrotingsautoriteit en houden op die manier nauwlettend toezicht op de begrotingsuitgaven en de nationale herstelplannen. Deze plannen worden gefinancierd via de faciliteit voor herstel en veerkracht. De lidstaten kunnen deze EU-middelen pas ontvangen als zij zich volledig houden aan de digitale en klimaatdoelstellingen van de EU, de rechtsstaat en de fundamentele EU-waarden. Het Parlement zet de Commissie onder druk om geen betalingen te verrichten als een lidstaat niet voldoet aan de “voorwaardelijkheid met betrekking tot de rechtsstaat”, waarover in 2020 met de Raad overeenstemming is bereikt. Bovendien hebben de EP-leden gezorgd voor een transparantere faciliteit voor herstel en veerkracht waarop beter kan worden toegezien. Elke lidstaat moet de honderd belangrijkste begunstigden van financiering uit de faciliteit bekendmaken.
Eerlijke lonen
De leden van het Europees Parlement hebben de lidstaten ertoe overhaald nationale minimumlonen vast te stellen en ervoor te zorgen dat mannen en vrouwen in de hele EU gelijk loon voor gelijk werk krijgen. Het Parlement pleit ook voor sociale rechtvaardigheid en waardigheid voor werknemers en wil daarom een eind maken aan het misbruik van zogenoemde platformwerkers door dienstverleners die via digitale platforms werken. Daarnaast staan eerlijke belastingheffing en de bestrijding van witwaspraktijken nog altijd hoog op de agenda van het Parlement.
Steun voor de Europese industrie
In februari 2023 stemden de leden van het Parlement voor de oprichting van een nieuw Europees soevereiniteitsfonds om industriële productie te vestigen in Europa of naar Europa te verplaatsen. Ze roepen dringend op tot maatregelen om de toepassing van schone energietechnologie te stimuleren en om de industrieën van de EU te helpen hoogwaardige banen en economische groei te creëren. Dit zal de EU helpen om de doelstellingen van de Green Deal te verwezenlijken.