Το 2020 οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου κατάφεραν να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο πακέτο χρηματοδότησης στην ιστορία της ΕΕ, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και να χρηματοδοτηθεί μια νέα γενιά ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την περίοδο 2021-2027.
Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και ένας άνευ προηγουμένου μηχανισμός ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ (άνω των 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές) (NextGenerationEU, Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) έχουν ως στόχο να θωρακίσουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες απέναντι σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις και να επισπεύσουν την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, δίνοντας ιδιαίτερη στήριξη στους νέους ανθρώπους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα συστήματα υγείας και διάσωσης, καθώς και στην έρευνα. Το 2021 εγκρίθηκαν πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των περιφερειών και των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού (π.χ. το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα), ενώ το 2023 ελήφθησαν ακόμη περισσότερα μέτρα με σκοπό να επιταχυνθούν οι ενέργειες ώστε να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη και να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία (RePowerEU).
Το Κοινοβούλιο εξασφάλισε επίσης έναν νομικά δεσμευτικό χάρτη πορείας για τη θέσπιση νέων ιδίων πόρων. Από τους πόρους αυτούς θα καλυφθούν τα δάνεια που θα αναληφθούν στο πλαίσιο του μηχανισμού NextGenerationEU.
Στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές πέτυχαν να αυξηθεί κατά 16 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός εμβληματικών προγραμμάτων για την περίοδο 2021-2027 (EU4Health, Ορίζων (έρευνα), InvestEU και Erasmus+).
Αλληλεγγύη της ΕΕ στη βάση κοινών αξιών και στόχων
Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών του αρμοδιοτήτων, το Κοινοβούλιο παρακολουθεί από κοντά τις δαπάνες του προϋπολογισμού, καθώς και την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης που χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Για να μπορούν τα κράτη μέλη να λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ, οφείλουν να σέβονται στο ακέραιο τους κλιματικούς και ψηφιακούς στόχους της ΕΕ, καθώς και το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Το Κοινοβούλιο ασκεί πιέσεις στην Επιτροπή να παρακρατεί τυχόν πληρωμές προς τα κράτη μέλη με βάση τον μηχανισμό «αιρεσιμότητας του κράτους δικαίου», ο οποίος συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο το 2020, όταν τα κράτη μέλη δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους στον τομέα αυτό. Οι ευρωβουλευτές πέτυχαν επίσης να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο έλεγχο και διαφάνεια όσον αφορά τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας: κάθε κράτος μέλος οφείλει να δημοσιεύει τους 100 μεγαλύτερους αποδέκτες κονδυλίων του μηχανισμού.
Δίκαιοι μισθοί
Οι ευρωβουλευτές έπεισαν τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν εθνικούς κατώτατους μισθούς και να διασφαλίσουν ότι άνδρες και γυναίκες θα λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίση εργασία, σε ολόκληρη την ΕΕ. Το Κοινοβούλιο θέλει επίσης να εξασφαλίσει κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια για τους εργαζομένους και να θέσει τέλος στις καταχρηστικές πρακτικές των παρόχων υπηρεσιών που λειτουργούν μέσω ψηφιακών πλατφορμών («εργαζόμενοι σε πλατφόρμες»). Σημαντικές προτεραιότητες του Κοινοβουλίου είναι επιπλέον η φορολογική δικαιοσύνη και η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
Τον Φεβρουάριο του 2023 οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας ενός νέου «ταμείου κυριαρχίας» της ΕΕ, που στόχο θα έχει να εξασφαλίσει τη μόνιμη επιστροφή βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη. Στο κείμενο που ενέκριναν ζήτησαν να ενισχυθεί επειγόντως η χρήση τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και να στηριχθούν οι βιομηχανίες στην ΕΕ, ώστε να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να επιτευχθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας.